Aquest mes parlant del fracàs escolar dèiem aquí mateix que això afecta a Catalunya el 25-30% de l'alumnat (la mitjana europea és del 5-10%), és a dir que més de 1 de cada 4 alumnes no finalitzen l'ESO.
Aquestes dades posen de manifest que el baix rendiment escolar i el fracàs escolar no poden ser solament atribuïts al model educatiu, a l'estructura familiar o a la societat en general.
Molts problemes emocionals, també prou importants, són una clara conseqüència de trastorns del neurodesenvolupament no diagnosticats. Trastorns de l'aprenentatge com dislèxies, discalcúlies, trastorns de l'atenció,... per què passen tan desapercebuts?
És fonamental incorporar un moment mixt mèdic-psico-educatiu, multidisciplinari i integral, basat en la detecció precoç de les patologies pròpies del neurodesenvolupament que afecten l'aprenentatge.
Avui tenim més dades, si la literatura internacional mostra unes prevalences poblacionals de TDAH al voltant del 5% en menors de 18 anys, amb dades oficials del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya del darrer any 2013, al nostre país sols rep atenció per TDAH el 0'9% de la població menor de 18 anys. Per què?
Dr. Jordi Sasot Llevadot
Psiquiatra Infanto Juvenil
Publicat a la revista Tot Sant Cugat n.1466
14 Maig del 2015