Lateralitat creuada: fals trastorn

lateridad cruzada lateritat Creauada psicolegEscriure amb la mà dreta o esquerra és un factor genètic hereditari, tot i que pot estar determinat per factors ambientals i educatius. Encara que ser esquerrà pot complicar molt ocasionalment certs aprenentatges, no està demostrat que la prevalença de dificultats escolars sigui diferent entre dretans i esquerrans.

Si la dominància de la mà, cama, ull, oïda no recau en el mateix costat es parla de lateralitat creuada. Aquest fet, però, no té perquè comportar una patologia ni problemes d'aprenentatge, és a dir, que la presència d'una lateralitat creuada homogènia és un fet evolutiu sempre normal. És important que l'establiment de l'organització de la dominància lateral es tingui clarament definida als 5 anys. Si no es defineix i s'observa una lateralitat no homogènia, és senyal que el desenvolupament no és prou madur i pot tenir, en alguns casos, conseqüències, per exemple, en l'aprenentatge de la lectoescriptura.

Cal també tenir present que un retard en l'organització de la lateralitat mai el trobarem aïllat, sinó habitualment associat a altres trastorns com, per exemple, amb dificultats d'atenció o altres dificultats en la maduresa neuropsicològica o psicomotriu.

Dr. Jordi Sasot Llevadot
Psiquiatra Infanto Juvenil
Publicat a la revista Tot Sant Cugat n.1346
11 Gener 2013

La información proporcionada en esta web, es sólo para su conocimiento general y no es sustitutivo de consejos médicos o profesionales para condiciones médicas específicas. Usted no debe utilizar esta información para diagnosticar o tratar ningún problema de salud o enfermedad sin consultar a un profesional médico.

Web actualitzada el Martes 21 Noviembre 2023, 11:59