Enuresi nocturna i encopresi

enuresis nocturna enuresi psicologo infantil psicoleg barcelona psiquiatria infantilL’aprenentatge del control esfinteral és evolutiu i ambiental. Si bé hi ha edats en les que és normal la incontinència, serà anormal si es dona fora d’edat i en duració i freqüència excessives, si després de la continència hi ha incontinència o si es pot associar a causes psicològiques desencadenants. Cal tenir en compte la variabilitat en l’aprenentatge segons l’entorn cultural, el nivell maduratiu del nen i el treball psicoeducatiu familiar. Trobem com a patologies freqüents l’enuresi nocturna i l’encopresi.
 
L’enuresi nocturna és l’absència d’un adequat control esfinteral urinari nocturn. Per diagnosticar-la, ha de succeir almenys dos cops per setmana, durant almenys tres mesos, i sobrepassar l’edat en la que és esperable la continència nocturna (5 anys) i no ha d’existir causa mèdica desencadenant. Pot ser primària o secundària, segons si el nen o nena ja havia presentat abans (secundària) o no (primària) la continència.
 
L’encopresi és l’absència d’una adequada contenció de l’esfínter anal. Per diagnosticar-la cal que estigui present un cop al mes durant almenys tres mesos, superar l’edat de continència esperable (4 anys) i no ser explicable per causa mèdica.
 
Dr. Jordi Sasot Llevadot
Psiquiatra Infanto Juvenil

La informació proporcionada en aquesta web, es només per el seu coneixement general i no és substitut de consells mèdics o professionals per a condicions mèdiques especifiques. Vostè no ha d’utilitzar aquesta informació per a diagnosticar o tractar cap problema de salud o malaltia sense consultar amb un professional mèdic.

Web actualitzada el dimarts 21 novembre 2023, 11:59